Tort cu vanilie si zmeura – reteta

2023-12-15T13:01:15+00:00
    90 minute     10 portii

Tort cu vanilie si zmeura, un tort aromat si tare frumusel, care poate sta cu succes fie pe masa de Craciun fie pe masa de revelion, dar si ori de cate ori avem pofta de ceva super gustos.

Aceasta reteta festiva de Tort cu vanilie si zmeura ne este oferita de  Edith kitchen.

S-a folosit o tava de tort de 18 cm diametru, pentru a avea un tort in 3 straturi. La fel de bine se poate folosi o tava de 21-24 cm si vom avea un tort in 2 straturi.

Reteta de tort cu vanilie si zmeura se pregateste rapid si in orice sezon folosind Zmeura Edenia. Zmeura este una dintre cele mai delicoase fructe de padure ce aduce beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete.

O cură cu zmeură poate valora mai mult decât câteva folii cu medicamente, avand proprietăți antimicrobiene și anticancerigene și este o sursă de vitamina C, magneziu, cupru, calciu.

  • 100% fruct proaspat de zmeura
  • provine din soiurile cele mai bune de zmeura
  • curatata, spalata, sortata si congelata rapid

Nu se decongeleaza inainte de gatire.

Tort-cu-vanilie-si-zmeura-felie-P

Ingrediente

Cantitatile sunt pentru un tort de 18 cm diametru.

Blat 

  • cca 200 g Zmeura Edenia
  • 3 oua
  • 120 g zahar
  • 160 g unt topit si racit
  • 200 ml lapte
  • 400 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • vanilie
  • un praf de sare

Crema

  • 400 g crema de branza (la temperatura camerei)
  • 250 g unt 82% grasime (la temperatura camerei)
  • 170 g zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare

1. Mixam ouale cu zaharul pentru cca un minut, adaugam untul topit, laptele si vanilia.

Tort-cu-vanilie-si-zmeura-amestec-ingrediente-P

2. Cernem ingredientele uscate pe care le-am amestecat in prealabil intr-un bol separat (faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea).

Tort-cu-vanilie-si-zmeura-blat-tort-P

3. Aluatul obtinut are cca 1050 g (fara bol) si se va imparti compozitia in 3, pentru a coace cele 3 blaturi pe rand.

4. Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt compozitia pentru un blat si punem din loc in loc zmeura congelata.

Tort-cu-vanilie-si-zmeura-blat-gata-de-copt-L

5. Coacem la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 20 minute.

6. Scoatem blatul pe un gratar sa se raceasca, punem din nou hartie de copt in tava si coacem celelalte 2 blaturi.

Tort-cu-vanilie-si-zmeura-blat-copt-L

7.  Mixam crema de branza si untul, aflate la temperatura camerei, cu zaharul pudra si vanilia (nu mai adaugam sare pentru ca crema de branza este usor sarata).

8. Asamblam tortul, punem inelul tavii in care le-am copt (sau un inel de tort reglabil) pe un platou, asezam primul blat, un strat de crema, al doilea blat, strat de crema, iar ultimul blat il punem invers pentru a avea baza dreapta deasupra tortului.  Pastram 3-4 linguri de crema pentru a pune deasupra si pe lateralele tortului.

9. Ca sa inaltam peretii tavii in care s-a copt tortul, putem face un inel din folie de aluminiu, pentru ca tortul este mai inalt decat forma.

 Tort-cu-vanilie-si-zmeura-forma-P

10. Am obtinut un tort cu vanilie si zmeura pe care il dam la frigider cateva ore sau pana a doua zi. Dam inelul jos din jurul tortului, punem crema deasupra si pe laterale.  Ornam cu zmeura, bezele, ornamente de zahar si cateva fire de rozmarin (pe care il inlaturam cand mancam tortul).

Tort-cu-vanilie-si-zmeura-P

Mancam acest tort cu vanilie si zmeura cu pofta pentru ca este fabulos! Enjoy! 🙂

Ii multumim lui Edith kitchen pentru reteta de Tort cu vanilie si zmeura!

Tort-cu-vanilie-si-zmeura-L

Descopera si alte retete Edenia: