Placinta de peste cu piure de cartofi si legume

2020-04-15T17:21:13+00:00
    50 minute     8 portii

Fileurile de cod se imbina cu legumele din amestecul de conopida intr-o reteta ingenioasa de placinta cu cartofi si cascaval, gratinata in cuptor. Ideala pentru brunch-uri in familie. Reteta propusa de Savori urbane.

Ingrediente

  • 1 punga de File de Cod Atlantic Edenia 600 g
  • 1 punga Amestec cu Conopida Edenia 450 g (conopida, morcovi baby, fasole verde, mazare)
  • 100 g sprot afumat (sau alt peste afumat)
  • 4 salote sau 1 fir de praz
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei de masline
  • 200 ml smantana dulce pentru gatit
  • sare, piper mozaic (amestec de piper negru, verde, roz si szechuan)
  • zeama de la ½ de lamaie
  • putina coaja rasa de lamaie
  • o mana de frunze de patrunjel tocate
  • 2-3 oua fierte

In plus: 1 kg piure de cartofi (cu unt, lapte, sare si nucsoara), 100 g cascaval ras (Cheddar)

 

Mod de preparare

1. Intr-o tigaie mai adanca am incins usor uleiul de masline impreuna cu bucatica de unt si am sotat salotele (sau prazul). Le-am presarat cu un praf de sare si le-am calit la foc mediu pana au devenit translucide (fara sa se prajeasca).

2. Peste ele am adaugat legumele congelate din Amestecul de conopida de la Edenia (nu necesita decongelare). Am amestecat usor cu o spatula si am lasat tigaia la foc mediu timp de 3-4 minute.

3. Am turnat smantana dulce peste legumele usor calite si am asezonat totul cu sare si piper. Am adaugat si zeama stoarsa de la 1/2 de lamaie si am si ras putina coaja. Ce arome! Am tras tigaia deoparte.

collage1

4. Pana s-au calit legumele am avut timp sa ma ocup de peste. Fileurile de cod le-am taiat in bucatele late de 2 degete.

5. Am curatat sprotul afumat de capete si l-am taiat bucatele. Am amestecat bucatile de peste cu sosul de legume din tigaie. Am tocat o mana de patrunjel verde si am adaugat-o si pe ea peste continutul tigaii.

collage2

6. Piureul de cartofi l-am preparat clasic: am curatat cartofii cruzi si i-am taiat in cubulete, i-am fiert in apa cu putina sare, i-am scurs, i-am zdrobit cu ustensila speciala (de mana!) si i-am amestecat cu unt, lapte cald si sare. La final am ras putina nucsoara in piure.

7. Am fiert si 3 oua timp de 7 minute (oua tari). Le-am dat un jet de apa rece si le-am decojit si taiat in sferturi.

8. Montarea placintei: Am ales un vas termorezistent mai adanc (ceramic) si am asezat mai intai stratul de sos de legume cu smantana si bucatelele de peste. Am repartizat sferturile de oua si am ras jumatate din cascaval. Am acoperit totul cu piureul cald de cartofi. Am nivelat cu furculita dandu-i un aspect ondulat. Am presarat desupra si restul de cascaval si am dat forma la cuptorul incins la 180 C.

collage3

9. Am copt placinta de peste timp de 30-35 de minute la 175 – 180 C (treapta medie spre inalta la cuptoarele cu gaz), pana ce crusta de cartofi s-a rumenit frumos.

Pofta buna!

Reteta propusa de Savori urbane