Cea mai buna parte din fileul de cod este pregatita rapid la cuptor si servita cu legumele crocante din amestecul wok, gatite in arome de cimbru, unt si vin alb alaturi de un sos cremos de lamaie.
Ingrediente
- 1 punga Edenia Cod Loins 250g
- 1 punga Edenia Amestec pentru Wok 450 g
- 100 g unt
- 50 ml ulei masline
- 2 catei de usturoi
- 3 crengute cimbrisor
- ¼ telina radacina taiata cubulete
- 1 radacina patrunjel taiata cubulete
- 80 ml vin alb sec
- 30 ml pasta tomate
- zeama de la o lamaie
- coaja rasa de la jumate de lamaie
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
1. Pregatim prima data ratatouille-ul de iarna cu amestec wok.  Intr-o tigaie incinsa topim un cubulet de unt cu putin ulei de masline. Adaugam usturoiul tocat, crengutele de cimbrisor, telina si radacina de patrunjel, taiate cubulete, si amestecam.
2. Cand usturoiul devine sticlos, adaugam amestecul pentru wok Edenia congelat. Calim legumele timp de 4 minute la foc mediu, asezonand cu sare si piper.
  Â
3. Stingem cu jumatate din cantitatea de vin, iar cand se evapora alcoolul adaugam pasta de tomate si calim inca 2 minute, la foc mediu.
4. Pe o tava cu hartie de copt asezam fileurile de cod, decongelate in prealabil. Le ungem cu ulei de masline si le asezonam cu piper.  Introducem tava in cuptorul incins in prealabil la 180 °C  timp de 8 minute. Abia dupa ce le scoatem din cuptor, asezonam fileurile de cod cu sare.
De ce punem sarea la final? Pentru ca aceasta, in contact cu fileul crud, il deshidrateaza, eliminand din sucurile lui naturale.
5. Cat timp pestele sta la cuptor, pregatim crema de lamaie. Intr-o tigaie incinsa adaugam zeama de lamaie impreuna cu coaja de lamaie, restul de vin si le lasam sa fiarba la foc mare timp de 4 minute.  Adaugam cubuletele de unt ramase si amestecam cu un tel, la foc mediu, pana obtinem un sos cremos.
6. La final, adaugam in sos sare si piper.
7. Pe o farfurie aranjam ratatouille-ul de iarna, folosindu-ne de o forma cilindrica din inox. Deasupra lui asezam un file de cod si crema de lamaie.
Ornam farfuria cu putina crema de lamaie, cateva legume din ratatouille si o crenguta de cimbrisor.
Pofta buna!