Kiss the cook propune un melanj de arome french-asiatice, intr-o reteta delicioasa cu morcovi baby caramelizati si piure de morcovi, alaturi de scoici st Jaques pregatite in unt. Perfect pentru mese sofisticate dar usor de pregatit.
Ingrediente
Pentru piure de morcovi:
- 300 g Morcovi baby Edenia
- 50 g unt
- 100 ml smantana dulce
- 1 lingurita pasta de miso alba
- sare
Pentru morcovi caramelizati:
- 150 g Morcovi baby Edenia
- 20 g ghee sau 1 lingura ulei floarea-soarelui
- 1 lingura otet balsamic (eu am folosit cateva picaturi de crema de otet balsamic cu capsuni)
- sare
Pentru scoici Saint Jaques in unt:
- 10 bucati Saint Jaques
- 3 linguri de ghee (sau 2 linguri de ulei de floarea-soarelui si o lingura de unt (unt clarifiat))
- sare de mare
- piper
Mod de preparare
1. Piureul de morcovi: se pun morcovii in apa cu sare impreuna cu pasta miso si se fierb vreo 10-15 minute (nu mai mult). Se scot, se scurg de apa, se pun intr-un blender impreuna cu smantana dulce si untul. Se paseaza bine. Pentru un plus de finete se trec si printr-o sita (pentru faina).
2. In ceea ce priveste morcoveii caramelizati: se decongeleaza si se tin pe un servet curat ca sa lase cat mai multa apa. Se incinge niste ghee intr-un wok sau tigaie, se pun morcovii, se lasa sa se coloreze bine pe o parte, se intorc prin scuturarea tigaii, se lasa sa se coloreze si apoi se adauga otetul balsamic. Se agita tigaia de cateva ori pentru a se distribui uniform, se mai lasa 2-3 minute si apoi se iau de pe foc.
3. Pentru prepararea scoicilor ar cam trebui sa: se spele bine, se inlature gonadele (organele portocalii sau albe atasate de ele- sunt comestibile dar nu avem nevoie de ele acum). Se presara putina sare de mare si piper pe scoici. Intr-o tigaie (de fonta) se pun 2 linguri ghee (ulei) si se incinge bine (foarte important). Cand sfaraie se pun scoicile. Se lasa 1,50 minute pe o parte, timp in care ar trebui sa se brunifice frumos. Se intorc, se mai lasa 30 secunde apoi se pune (restul de) unt. Cu o lingura se pune de cateva ori untul fierbinte pe scoici pana se distribuie bine pe suprafata lor. Se opreste focul.
4. Plating: se pune piure in fiecare farfurie, se adauga morcoveii caramelizati si cate 3-5 scoici/ portie. Eu am adaugat niste praz taiat fin si tras la tigaie si cateva rondele fine de praz crud. Au mers foarte bine. Se poate adauga fistic prajit si taiat la cutit.
Pofta buna!
Reteta propusa de Kiss the cook