Curcanul fraged si suculent este rumenit la cuptor cu arome de scortisoara, portocale si unt. Morcovii baby, caramelizati cu vin rosu in aceeasi tava, acompaniaza perfect gustul de sarbatoare.
Ingrediente
- 1 curcan Edenia 3,5 – 4 kg, lasat la decongelat, in frigider, in apa cu sare, timp de 12 ore
- 1 punga Edenia Morcovi baby 450 g
- 100 g sare
- 2 linguri ulei de masline
- 3-4 portocale
- 100 g ceapa
- 400 ml vin rosu
- 50 g ghimbir
- 6 frunze salvie
- 3 ramuri rozmarin
- 200 g unt
- 2 batoane scortisoara
- 1 lingura piper negru boabe
- 1 lingura cardamom boabe
- 1 lingura ienibahar boabe
- 1 lingura coriandru boabe
- 10 g piper alb macinat
- 50 g zahar brun
Mod de preparare
1. Pregatirea curcanului: Punem curcanul congelat intr-un vas si il acoperim complet cu apa rece. Adaugam sare in apa (aproximativ 100 g de sare la 5 l de apa) si amestecam pana se dizolva. Lasam curcanul la fragezit in aceasta solutie, in frigider, timp de 12 ore.
2. Pe o tava unsa bine cu ulei asezam un pat de felii de portocale, morcovii baby congelati Edenia si fasii de ceapa. Turnam peste ele vinul rosu.
3. Peste patul de legume si fructe asezam curcanul Edenia fragezit, cu pieptul in sus, iar in cavitatea lui introducem ghimbirul, salvia si rozmarinul.
4. Acoperim cu folie de aluminiu curcanul si il introducem in cuptorul preincalzit la 160 °C, timp de 30 minute.
5. In acest timp, intr-un castron, amestecam cu un blender untul (tinut la temperatura camerei) cu piperul negru, piperul alb, ienibaharul, coriandrul, cardamomul, batoanele de scortisoara si zaharul brun, astfel incat sa obtinem un unt foarte aromat. Scoatem curcanul din cuptor, il ungem cu acest unt aromat si il reintroducem in cuptor unde il mai tinem timp de aproximativ 2,5 ore.
6. La final scoatem curcanul din cuptor si il lasam la racit intr-un vas, impreuna cu legumele. Zeama din tava o transformam intr-un sos: o scurgem si o reducem intr-o craticioara la foc mic pana se ingroasa.
7. Taiem curcanul si il servim cu sosul de vin rosu, pe pat de legume si rondele de portocala.
Pofta buna!