Curcan cu glazura de coacaze si amestec Romanesco

2017-01-31T18:03:27+00:00
    3 ore     5-6 portii

Rumen si suculent, curcanul aromat cu salvie si vin, este pregatit la cuptor alaturi de legumele gourmet din amestecul romanesco si morcovi baby. Reteta ideala pentru duminici petrecute in familie.

Ingrediente

  • 1 curcan intreg Edenia 3,5 – 4 kg (decongelat in prealabil, in frigider)
  • 1 punga de Amestec Romanesco Edenia 450 g
  • ½ punga de Morcovi baby Edenia 450 g
  • 200 g unt
  • 300 ml ulei de masline pomace
  • 1 capatana de usturoi
  • 2 cepe albe mari
  • 50 ml miere
  • 500 ml vin alb sec
  • 1 pachet coacaze rosii
  • 1 pastarnac
  • 3 crengute cimbrisor
  • 10 g curry pudra
  • 2 frunze dafin
  • 5 g salvie
  • 30 g zahar brut
  • sare grunjoasa si piper negru dupa gust

Mod de preparare

1. Decongelam curcanul Edenia in frigider, cu 24 ore inaintea gatirii. Intr-un vas, amestecam putina apa cu sare, praful de curry, foile de dafin, putin cimbrisor si 2 catei de usturoi taiati marunt. Acoperim curcanul cu marinada creata si il lasam la frigider minim 3 ore. Cu 45 de minute inainte de a prepara curcanul, il scoatem din frigider si il lasam la temperatura camerei. Astfel obtinem o carne deosebit de frageda: carnea se “relaxeaza”, sucurile curcanului ramanand in interior.

2. Intr-o tava de dimensiuni mari, unsa cu putin ulei de masline, asezam curcanul cu pieptul in jos si il introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 de minute.
    

3. Amestecam intr-un bol uleiul de masline, sarea grunjoasa, mierea, cimbrisorul si jumatate din cantitatea de vin.

4. Scoatem curcanul din cuptor si turnam peste el amestecul din bol. Introducem din nou curcanul in cuptor si il lasam tot cu pieptul in jos timp de 45 de minute.

5. Intre timp, intr-o oala cu apa clocotita, fierbem amestecul romanesco si morcovii baby Edenia timp de 2 minute.

    

6. Scurgem legumele si le amestecam cu ceapa taiata grosier, usturoiul tocat, putin ulei, sare si piper.

7. Scoatem din cuptor curcanul si il intoarcem cu pieptul in sus iar cu ajutorul unei linguri, il stropim cu sosul din tava, adaugand restul de vin alb, salvia, pastarnacul si untul. Presaram pieptul curcanului cu putin zahar brut, dupa care il tinem la cuptor inca 1 ora. Adaugam in tava amestecul de legume preparat si mai lasam curcanul la cuptor 55-60 minute.

    

8. Preparam rapid si sosul de coacaze. Incingem o tigaie in care topim putin unt cu cateva picaturi de ulei de masline. Adaugam putin zahar brut si coacazele. Amestecam constant la foc mediu, pana ce obtinem un sos de consistenta dulcetii.

9. Asezam pe farfurie un strat de amestec romanesco, morcovi baby si radacinoase. Deasupra punem o bucata de curcan Edenia pe care o asezonam cu sare si piper proaspat macinate, putin cimbrisor si sos de coacaze. Pofta buna!