Mazilique ne propune o calatorie aromata prin India. Conopida si mazarea Edenia se armonizeaza perfect cu gustul exotic al curry-ului, intr-un preparat demn de pus pe masa oricarui Maharajah.
Ingrediente
- 1 punga de conopida congelata Edenia
- ½ punga mazare congelata Edenia
- 500 g orez basmati
- 4 cepe
- ulei vegetal
- 1 bucata de ghimbir de marimea unui deget
- 80 g de pasta korma curry (dubleaza cantitatea daca vrei sa iasa mai aromat)
- 2 bete de scortisoara
- 5 pastai de cardamom verde
- 3 stele de anason
- 3 cartofi
- 250g iaurt grecesc
- 1 lingurita de turmeric
- ½ lingurita apa de trandafiri
- 1 legatura de coriandru
- sare si piper proaspat rasnit
- unt (pentru uns oala)
Mod de preparare
1. Clateste orezul in mai multe ape pentru a elimina excesul de amidon, apoi pune-l intr-un bol cu apa si lasa-l sa se inmoaie jumatate de ora.
2. Intre timp, taie in felii doua dintre cepe, iar ghimbirul – in bastonase subtiri.
3. Taie cartofii in cubulete si scoate conopida din punga.
4. Incinge patru linguri de ulei intr-o tigaie incapatoare si caleste ceapa timp de 8 minute, pana ce se inmoaie. Adauga ghimbirul si mai gateste timp de 2 minute. Toarna pasta de curry, pune condimentele, amesteca si mai gateste 1 minut, apoi adauga cartofii si conopida. Toarna 300-500ml de apa, pana ce depaseste putin ingredientele si fierbe timp de 5-7 minute, pana ce legumele s-au fiert partial. Adauga iaurtul, mazarea si o lingurita de sare.
5. Amesteca turmericul impreuna cu apa de trandafiri si 3 linguri de apa si lasa mixul deoparte.
6. Scurge orezul si pune-l intr-o oala cu apa care fierbe. Adauga sare si fierbe-l timp de 5 minute, pan ce e al dente. Scurge-l din nou.
7. Ia o oala mare, care poate fi bagata in cuptor (eu am folosit una de fonta) si unge fundul si peretii acesteia cu unt. Pune amestecul de legume si curry intr-un singur strat, la baza. Presara alunele caju deasupra, apoi adauga orezul. Picura deasupra mixul de turmeric si apa de trandafiri, apoi foloseste o furculita ca sa amesteci stratul de orez pentru a uniformiza culoarea. Pune capacul peste oala si da-o la cuptorul incins la 180°C timp de 40 de minute.
8. Inainte de a servi orezul, taie in felii celelalte doua cepe si prajeste-le pana ce se rumenesc. Rupe frunzele de coriandru si presara-le deasupra impreuna cu ceapa prajita.
Pofta buna!
Reteta propusa de Mazilique