Reteta perfecta pentru mesele de sarbatoare. Rumenit lent la cuptor, curcanul suculent si gustos este servit alaturi de un sos inedit din mere coapte.
Ingrediente
- 1 curcan Edenia 3,5 – 4 kg, lasat la decongelat, in frigider, in apa cu sare, timp de 12 ore
- 1,5 kg mere
- 600 ml cidru mere
- 1 lamaie
- 1 portocala
- 100 g unt
- 2 linguri rozmarin uscat
- 1 lingurita coriandru boabe
- 1 lingurita ardei iuti
- 2 linguri ulei de masline
- 100 g sare
- 50 g zahar
Mod de preparare
1. Pregatirea curcanului: Punem curcanul congelat intr-un vas si il acoperim complet cu apa rece. Adaugam sare in apa (aproximativ 100 g de sare la 5 l de apa) si amestecam pana se dizolva. Lasam curcanul la fragezit in aceasta solutie, in frigider, timp de 12 ore.
2. Taiem feliile de mere si le punem intr-o tava unsa bine cu ulei. Peste acestea adaugam cidrul de mere.
3. Separat, intr-o craticioara, topim cele 50 g de zahar in 50 ml de apa. Adaugam untul si amestecam pana se topeste si se omogenizeaza. Punem coriandrul boabe, ardeii iuti si rozmarinul uscat si pasam totul cu un blender. Obtinem astfel un balsam foarte aromat cu care innobilam curcanul Edenia. Cu acest sos ungem din cand in cand curcanul pe parcusul gatirii lui la cuptor.
4. Asezam curcanul Edenia fragezit in tava, peste patul de mere mere, cu pieptul in sus si introducem in cavitatea lui lamaia si portocala, ambele crestate pentru a-si impastia aroma. Ungem curcanul cu sosul obtinut si acoperim tava cu folie de aluminiu. O introducem in cuptorul preincalzit la 140 °C.
5. Dupa 2 ore indepartam folia de aluminiu, marim temperatura la 180 °C si mai lasam curcanul in cuptor inca 30-45 minute. Il mai ungem cu sosul aromat de vreo 2 ori in acest interval.
6. Lasam curcanul sa se raceasca, timp in care facem un sos din merele coapte: le pasam cu un blender impreuna cu toate lichidele din tava si apoi le strecuram printr-o sita fina.
7. Servim curcanul alaturi de sosul de mere coapte.
Pofta buna!