Edith’s Kitchen ne arata cat de usor putem aduce gustul patiseriei franceze la noi in casa cu un galette cu ciuperci, praz si mozarella. Galette este un tip de tarta rustica din Franta pregatita cu aluat pâte brisée, un aluat usor sfaramicios pe care il poti incorpora si in retete dulci si in retete sarate. Invata si tu cum sa-l prepari si incearca diferite umpluturi cu legume sau fructe!
Ingrediente
Crusta:
- 270 g faina
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita zahar (optional)
- 120 g unt rece
- 1 ou
- 50 ml apa rece
Umplutura:
- 1 punga Edenia ciuperci feliate 450 g
- un praz (cca 160 g)
- 3 linguri ulei
- 120 g mozzarella rasa
- un catel de usturoi
- sare, piper
Mod de preparare
1. Punem in robotul de bucatarie faina, sarea, untul rece taiat cubulete (il putem taia cubulete si apoi il tinem la congelator cat timp pregatim ingredientele). Pulsam pana obtinem un aluat nisipos, apoi adaugam oul batut cu apa rece si punem din nou robotul in functiune.
2. Rasturnam aluatul pe o suprafata curata, il framantam putin si formam o bila pe care o aplatizam, o invelim in folie alimentara, si o punem in frigider pentru cca 30 minute.
3. Calim in ulei prazul tocat marunt, cu sare, pentru cca 10 minute, acoperit cu capac, amestecand din cand in cand. Adaugam ciupercile si calim fara capac pana cand apa se evapora in totalitate. In ultimele 5 minute adaugam si usturoiul tocat marunt.
4. Potrivim de sare, piper si indepartam de pe foc. Lasam sa se racoreasca putin si adaugam mozzarella rasa.
5. Intindem aluatul intre doua foi de copt, in foaie subtire in forma de cerc de cca 2-3 mm grosime si de diametru cam 30-35 cm.
6. Punem umplutura in mijloc, lasand margini de aluat libere de cca 4-5 cm. Aducem marginile peste umplutura facand falduri din loc in loc, ca in foto.
7. Coacem tarta la cuptorul preincalzit la 180 °C, pentru 30-35 minute.
Mancam rece sau calda, este la fel de buna. Atentie, calda nu se va taia la fel de bine ca atunci cand este mai rece. Galette cu ciuperci si praz este gata! Bon appetit! 🙂
Ii multumim lui Edith pentru aceasta reteta minunata! Te invitam sa ii vizitezi blogul pentru si mai multe idei creative!
Descopera si alte retete cu ciupercile Edenia: